Надвор е ладно, знаеме! А нема ништо полошо од тоа кога треба да се разбудите порано за да го исчистите снегот од автомобилот. Но, кога веќе морате да го направите тоа, направете го брзо. Еве како:

Чекор 1: Ако го паркирате автомобилот на патеката, подгответе се за невремето уште пред да започне, со тоа што ќе се паркирате колку што е можно поблиску до улицата (без блокирање на тротоарот, се разбира). На тој начин, ќе имате помалку пат за да го извадите автомобилот од патеката и да тргнете.

Чекор 2: Проверете дали издувниот вентил е чист од снег. Каква било блокада може да предизвика смртоносниот гас јаглерод моноксид да ја пополни внатрешноста откако ќе го стартувате автомобилот.

Чекор 3: Земете четка за пена или не-абразивна снежна метла и почнете нежно да го отстранувате снегот од автомобилот. Несоодветното чистење може да доведе до гребење на бојата на автомобилот.  Не ризикувајте со отстранување на снегот со лопата ( некои го прават и тоа ) затоа што може да направите не само гребнатинки туку и поголема штета поради која ќе мора повторно да го бојадисате целиот автомобил.

Чекор 4: Почнете од покривот на автомобилот и продолжете да чистите до прозорците, хаубата, багажникот, задните и предните светла. Повлечете го снегот од автомобилот, не го притискајте. Исправете ги брисачите – така во случај да се направи гребнатинка, ќе биде помалку очигледна.

Чекор 5: Нема потреба да го отстраните секој последен дел од снегот од автомобилот. Во ред е да се вклучи греење во автомобилот и да се остави модерната технологија да го стори останатото. Ако не се расчисти, сепак, ќе треба да излезете од автомобилот  и да ја довршите работата.

 

Не заборавајте: возењето со снег на автомобилот е опасно!