Да се изгуби домот во пожар е застрашувачка помисла, но има некои работи што можете да ги направите за да спречите пожар и да ја сочувате безбедноста на вашиот дом и семејството.

Тестирајте ги вашите детектори за чад
Правилно одржувајте ги алармите за чад со тестирање на батериите еднаш месечно. За да не забравите да го направите ова ставете си потсетник во телефонот. Ако батериите не работат, заменете ги веднаш.

Проверете ги изворите за греење
Без оглед какво примарно греење имате во вашиот дом, годишната инспекција ќе го намали ризикот од пожар.
Редовно менувајте ги филтрите за печки за да избегнете создавање прашина и лен, што лесно може да се запали. Ако користите подвижни грејачи, внимателно проверете ги пред и после секоја употреба и поставете ги барем три стапала подалеку од нешто запаливо, како на пример ткаенина или хартија. Осигурете се дека ништо не е близу до грејниот елемент.

Одржувајте ги шпоретот и рерната чисти
Кујните се најчестите места за пожари во куќата. За да спречите пожар во кујната, не оставајте ништо запаливо во близина на шпоретот или рерната. Осигурете се дека завесите не висат над шпоретот и никогаш не оставајте крпи или готвач на шпоретот. Чувајте ги површините за готвење на рерната и шпоретот чисти и без остатоци.

Останете во кујната
Не оставајте ја топла површина за готвење без надзор. Без разлика дали е тоа тенџере на шпоретот или електрична решетка, треба да бидете близу. Ако треба да ја напуштите просторијата, тргнете го садот од шпоретот или прво исклучете ја решетката. Осигурете се дека рачките на тенџерето се свртени навнатре за да не можат случајно да се исфрлаат и да распрскаат маснотии.

Проверете ја сушарата
Ако имате сушара за облека секогаш исчистете го филтерот откако ќе заврши со работа. Редовно проверувајте позади и околу сушарата за во случај да паднале предмети од џебовите на облеката и слично. Барем еднаш годишно ангажирајте професионалец за темелно да ги отстрани и исчисти сите ленти и остатоци околу нив како и сите надворешни отвори за сушење.