Кога станува збор за чистење на возилото, многумина се фокусираат само на надворешниот изглед. Чистите бандажи и прозорци дефинитивно даваат убав изглед на вашиот автомобил, но како и да е, подеднакво важно е да се чисти и одржува внатрешноста на возилото.

Основен чекор во чистењето на воланот на вашето возило е да се отстрани нечистотијата. Користете чиста, сува ткаенина или четка за да ги отстраните нечистотиите. Чувајте ја крпата или четката во преградата за ракавици и избришете пред да почнете да возите.

Пластичните и воланите од синтетичка смола се чистат со сапун и вода, а потоа се сушат со чиста сува крпа.

Доколку имате кожен волан, откако ќе ја избришете нечистотијата, земете влажна ткаенина и додаjте малку средство за чистење на кожа. Може да го употребите средството со кое ги чистите вашите кожни чевли. Нежно протријте ја крпата врз кожата. Потоа исплакнете ја ткаенината со вода и повторно избришете.

За одржување на кожата, секогаш користете кондиционер за кожа после чистењето. Мал слој од кондиционерот нанесете го со голи раце, нежно втријте го во кожата и оставете го половина час да се апсорбира. Потоа избришете го вишокот кондиционер со чиста крпа.

Редовното чистење на воланот не само што го продолжува неговиот животен век, туку е добро за допир и штити од штетни бактерии.