Со доаѓањето на зимата и зимските услови на патиштата, добро е да се потсетиме на неколку правила поврзани со подготовката на автомобилот, мерките на претпазливост и возењето во зимски услови. Мој пријател е тука да ти помогне, за да не те изненади снегот.

Општи мерки за подготовка на возилото за возење во зима

 1. Доколку не мораш да одиш со автомобилот, користење на алтернативен превоз (такси, автобус) во лоши временски услови е секогаш добра варијанта.
 2. Осигурај се дека возилото е во исправна состојба.
 3. Не го загревај возилото во затворен простор, како на пример гаража.
 4. Имањето соодветни гуми е мошне важно во зимски услови. Во случај да не си во можност да набавиш нови гуми, гледај посочуваните 2 да одат на тркалата на кои е погонот на возилото.
 5. Никогаш не останувај со недоволно гориво во зима. При евентуалното заглавување во снежно невреме, горивото ќе ти биде клучен ресурс.
 6. Провери го нивото на антифриз, обезбеди соодветна течност за стакла за зимски услови и провери дали бришачите се во исправна состојба.
 7. Добро запознај се со временската прогноза и со рутата ако одиш на подолг пат.
 8. Извести ги блиските за дестинацијата, времето на поаѓање и планираното време на пристигнување.

Совети за возење на снег

 1. На снег и мраз, за секој маневар е потребно подолго време, затоа планирај повеќе простор за кочење, вртење, вклучување, претекнување.
 2. Растојанието до возилото пред тебе треба да е 8 -10 секунди.
 3. Забрзувањето и кочењето мора да биде мошне внимателно и успорено.
 4. За забавување на возилото најдобро е да се користи моторно кочење и да се избегнува притискање на кочницата колку што е можно.
 5. Доколку кочиш, прави го тоа мошне полека, никако нагло или со силен притисок.
 6. Лесното додавање гас е најдобриот начин да се избегне излизгување и прошлајфување.
 7. Не додавај гас на нагорнини и места со натрупан снег, кал или мраз.
 8. Не застанувај на нагорнина, бидејќи поаѓањето од место на замрзата нагорнина е мошне тешко.
 9. На надолнините вози мошне споро, во ниска брзина и со моторно кочење.
 10. Користи ја климата за брзо одмаглување на стаклата.
 11. По потреба застани да ги исчистиш фаровите и стаклата.

Работи кои може да ти користат и е добро да ги имаш со себе

 • Полнач за мобилен телефон за во кола
 • Електрична ламба на батерии
 • Кабли за палење
 • Кабли за влечење
 • Лопата за снег
 • Дополнителна топла облека или кебиња и храна (за на подолг пат)

Совети доколку останеш заглавен во снежно невреме

 • Aко заглавиш во снежно невреме остани со возилото. Во секој случај, тоа е најчесто најдоброто засолниште што ќе го имаш, а така и полесно ќе те најдат спасувачките екипи. Мошне е лесно да го загубиш од вид возилото ако се оддалечиш од него во снежна виулица.
 • Ако автомобилот работи, осигурај се ауспухот да не биде прекриен со снег, мраз или кал. Блокираниот издув може да предизвика навлегување на токсичниот јаглерод-моноксид во автомобилот .
 • Заврзи парче облека или платно со јака боја околу антената на колата или заглави го со прозорот. Во темница, можеш да ја оставиш упалена сијаличката која е на кровот од автомобилот, бидејќи не троши многу од акумулаторот. Овие две работи ќе помогнат полесно да бидеш лоциран.
 • Вклучувај го моторот само онолку колку што е потребно да се ублажи неподносливиот студ. Биди мошне економичен со горивото.Во меѓувреме искористи се` што можеш да го заштитиш телото од студот – по потреба дури и весници или друга хартија и навлаки од седиштата.
 • Не ги оставај бришачите во активна позиција, бидејќи може лесно да се залепат на шофершајбната и да се оштетат.
 • Исправи ги гумите и под нив стави цврст материјал, за да може полесно да тргнеш кога патот ќе се расчисти

Бонус совет: Доколку ја извадиш твојата полиса за регистрација во Винер Осигурување во наредниот период, ќе добиеш корисен подарок кој ќе ти помогне во зима – спреј за одмрзнување на шофершајбната, гребалка или зимска течност за бришачите.